Siun soten diabeteshoitotulokset ovat kansainvälisesti verrattuna hyviä, mutta seuranta-aikana ei havaittu merkittävää kehitystä

Keskeistä tyypin 2 diabeteksen hoidossa on ehkäistä lisäsairauksien kehittyminen huolehtimalla hyvästä hoitotasapainosta omahoidon ja hoidon seurannan avulla. Siun soten alueen seurantatutkimuksessa tarkasteltiin glukoosi- ja kolesterolimittauksissa ja niiden tuloksissa tapahtuneita muutoksia vuosina 2012–2017.
Tutkimuksessa havaittiin, että Siun soten alueella diabetespotilaiden seuranta ja hoitotulokset ovat kansainvälisesti verrattuna hyviä, mutta hyvässä glukoositasapainossa (HbA1c < 7%) olevien osuus laski 5.7 prosenttiyksikköä seuranta-aikana.  Hyvässä glukoositasapainossa olevien osuudessa havaittua laskua selittää osittain potilaiden ikääntyminen. Naisilla mittauskäynnit ja hyvä glukoositasapaino toteutuivat useammin kuin miehillä.
Sen sijaan seurantajakson aikana kolesterolitasot paranivat lisääntyneen lääkityksen myötä miehillä.
”Naisten kolesterolitasoihin ja niiden hoitoon tulisi jatkossa kiinnittää enemmän huomiota tyypin 2 diabeteksen lisäsairauksien riskin pienentämiseksi”, toteaa erikoistutkija Katja Wikström.

Lisätietoja:

Trends in the process and outcome indicators of type 2 diabetes care: a cohort study from Eastern Finland, 2012-2017 (BMC Family Practice)

Katja Wikström
erikoistutkija
puh. 029 524 8181
etunimi.sukunimi@thl.fi